Rólunk

Diderot – Egy családias könyvesbolt

A komáromi Diderot könyvesbolt története tizenhat évvel ezelőtt kezdődött. 2005 augusztusában hozták létre a boltot, október végén nyitottak az Európa udvarban, 40 négyzetméteren. A tulajdonos az akkor már 8 éve a szakmában dolgozó Bölcskei Dénes lett.

„Denis Diderot francia filozófus, író és esztéta nevét adtuk a könyvesboltnak, hiszen sok egyéb értékes írás mellett megalkotta az első enciklopédia-sorozatot” – meséli a tulajdonos. A könyvek iránti kereslet hamar túlnőtte a kis könyvesboltot, Négy év után úgy döntöttek, a Magyarországra vezető főút mellett, István király lovas szobrával szemben kínálnak ezután olvasnivalót a hozzájuk betérő vásárlóknak immár 150 négyzetméteren.

„Ekkor csatlakozott a csapathoz Ľudmila, a feleségem, és elosztottuk a feladatokat, ő gondozza a szlovák nyelvű, jómagam a magyar nyelvű könyveket” – avat be Bölcskei Dénes.

Kilenc év múlva, 2018-ban még egy költözés várt rájuk. Akkor érkeztek jelenlegi helyükre, az Eötvös és a Kertész utca sarkára egy szintén 150 négyzetméter alapterületű üzlethelyiségbe. Új megjelenéssel, hetente többször bővülő kínálattal, családias hangulattal és több mint 24 ezer könyvvel állnak a vásárlók rendelkezésére a világ-, a magyar és a szlovák irodalom remekeitől kezdve a kortárs alkotóig, a krimitől a szakácskönyvig, a műszaki leírásoktól kezdve a szótárakig és nyelvkönyvekig minden kapható náluk, ami pedig éppen hiánycikk, azonnal megrendelik és pár napon belül szállítják. A könyvújdonságok napokon belül megérkeznek a Diderot könyvesboltba.

„Különösen büszkék vagyunk gyermek- és ifjúsági könyvrészlegünk kínálatára, ahol két színes bohócfigura és gyermekkuckó várja a legkisebbeket. Ha valaki szeretne beleolvasni a kiválasztott könyvbe, megteheti az olvasósarokban. A könyveken kívül ajándéktárgyak, előjegyzési, valamint fali naptárak, dekoratív noteszek is kaphatóak nálunk. És hadd hívjam fel a figyelmet a magyar nyelvű társasjátékokra, amelyeknek a legszélesebb kínálatát nálunk találják” – sorolja a tulajdonos.

Terjesztői láncoktól független és helyi könyvesbolt a Diderot, szeretik is a város és a környék alapiskolái, könyvtárai. Évek óta felhőtlen a viszonyuk, fogalmaz Bölcskei Dénes. Bár a hetekben szoftverfrissítést végeztek honlapjukon és okostelefonba telepíthető applikációként is megjelentek, mégsem adnák fel hagyományos könyvesboltjukat.

„Szeretnénk a komáromiak és a városba látogatók családi könyvesboltja maradni, hogy érezzék, nálunk mindig szívesen látott vendégek, bízhatnak abban, hogy a legújabb könyvekért nem kell máshová utazniuk, és mindig nagy szeretettel ajánlunk olvasnivalót részükre az élet bármely területéről” – ígéri Bölcskei Dénes.

Bárány János, újságíró