Keresési eredmények
Ekológia patrí medzi pomerne mladé vedné disciplíny, ale aj napriek tomu predstavuje pomerne rozsiahlu a širokú vednú oblasť. Umožňuje pochopiť súčasné environmentálne problémy a vývoj udržateľných riešení. Je základom pre štúdium ochrany biodiverzity…
Vysokoškolská učebnica ponúka poznatky o elektrických a elektronických systémoch používaných v súčasných automobiloch a traktoroch. Tieto systémy sa v súčasnosti dynamicky rozvíjajú a staršie technické riešenia sú pomerne rýchlo nahrádzané novšími a…
Za účelom zvyšovania kvality vyučovacieho procesu bola zostavená cvičebnica k predmetu Finančno-ekonomická analýza. Jej význam spočíva predovšetkým v doplnení teórie, ktorá tvorí rozhodujúci základ daného predmetu o praktické príklady. Cvičebnica je…
Študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa pripravujú v rôznych študijných programoch na bakalárskom, inžinierskom a doktorandskom stupni štúdia. Profesijné uplatnenie absolventov univerzity je nasmerované do mnohých oblastí spoločenskej…
Microorganisms perform a variety of roles on our planet, most of which are important to make the Earth a habitable and sustainable ecosystem. Many properties of microorganisms are used as low input biotechnology to address various problems related to…
Predložená publikácia má slúžiť ako učebná pomôcka k štúdiu predmetov zameraných na oblasť Závlah, pre študentov dennej aj externej formy štúdia, študijných programov vyučovaných na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Publikácia…
1. kapitola Skladovateľnosť rastlinných produktov 2. kapitola Skladovanie obilnín 3. kapitola Skladovanie olejnín 4. kapitola Skladovanie strukovín 5. kapitola Skladovanie zemiakov 6. kapitola Skladovanie repy cukrovej 7. kapitola Skladovanie ovocia…
Publikácia je zameraná v teoretickom prehľade na vybrané aspekty potravinovej stratégie v rámci EÚ (základné princípy potravinovej stratégie, inovatívne produkty, zdravé potraviny, udržateľnosť a ekológia v potravinárskom sektore ako aj význam potravinového…
Cieľom publikácie je predstaviť súčasné možnosti sledovania zmien v krajine vyvolaných prírodnými účinkami, ale aj ľudskou činnosťou a poskytnúť nástroje na monitoring, hodnotenia a návrhy úprav prostredia na našej Zemi v záujme udržania života na nej.
Vysokoškolská učebnica „Zdravotná bezpečnosť potravín“ je určená najmä pre študentov študijného programu bezpečnosť a kontrola potravín, ktorí ovládajú základy hygieny potravín a všeobecnej bezpečnosti potravín. Zaoberá sa špecifickými otázkami a problematikou…
Predkladaná učebnica by mala čitateľovi napomôcť v orientácii medzi rôznymi a veľmi rôznorodými procesmi prebiehajúcimi v potravinách, ktoré sa dajú popísať fyzikálnymi vlastnosťami. V učebnici sa nachádzajú riešené a neriešené úlohy, ktoré by mali pomôcť…
Poznať mikroorganizmy a aspoň čiastočne preniknúť do zákonitostí, ktoré sú v tomto zložitom komplexe vzťahovmedzi nimi navzájom,s inými organizmami a prostredímje dôležité vo všetkých oblastiach nášho života. Odborníci v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva…
This scientific monograph maps various aspects of Codes of Ethics in Slovak companies. It provides an overview of their content, formal processing, use, and focus to describe this yet unexplored area and use the results in the education of future and…
Zelenina je veľmi dôležitou a nepostrádateľnou zložkou ľudskej výživy vďaka obsahu rôznych, zdraviu prospešných látok. Medzi tradične pestovanú zeleninu na Slovensku môžeme zaradiť kapustu hlávkovú, mrkvu siatu, cibuľu kuchynskú, papriku ročnú, rajčiak…
Pojem biológia (bios – život; logos – veda) vznikol na začiatku minulého storočia a spočiatku sa používal veľmi málo. V súčasnosti biológiu nemožno pokladať za vedný odbor, ale skôr za súhrn jednotlivých biologických vied študujúcich všetky živé objekty.…
Cieľom učebnice Roboty a manipulátory je poskytnutie základných informácií študentom z pomerne rozsiahlej problematiky. V jednotlivých kapitolách čitateľ nájde základné informácie z preberanej problematiky, ktoré majú slúžiť ako úvod do ďalšieho štúdia…
Publikácie Choroby a škodcovia poľných plodín obsahujú doteraz nejpodrobnejšiu charektiristiku chorôb a škodcov poľných plodín vydanú v slovenskom jazyku. V kapitolách je podrobne popísaný systém pôvodcov chorôb a škodcov poľných plodín a záhradníckych…
Ak potrebujete podrobnejšie informácie o publikácii môžete si stiahnuť jej náhľad v časti Prílohy. Náhľad je dostupný zdarma. Ak sa karta Prílohy nezobrazuje, publikácia nemá dostupný náhľad.
Návody na cvičenia pre študentov SPU v Nitre.
Skriptá pre študentov SPU v Nitre.
Už stredovekí učenci sa domnievali, že pôvodcami nákazlivých ochorení sú živé bytosti „contagium vivum“. Hoci epidemiologické myslenie a empirický epidemiologický prístup k obmedzovaniu šírenia chorôb majú svoju dlhú históriu, epidemiológia ako samostatný…
Vedecká monografia. Obsah: 1.Súčasný stav riešenej problematiky 2.Cieľ práce 3.Materiál a metodika práce 4.Výsledky práce a diskusia 5. Návrh a využitie výsledkov
Učebnica je určená pre študentov prvého stupňa vysokoškolského štúdia rôznych študijných programov na SPU v Nitre. Cieľom je naučiť študentov základné princípy ochrany poľnohospodárskych plodín proti chorobám a škodcom.
Obsah: 1.Mikroorganizmy dôležité v potravinárstve 2.Faktory ovplyvňujúce rast mikroorganizmov v potravinách 3.Kontrola mikroorganizmov v potravinách - predlžovanie trvanlivosti potravín 4.Mikrobiológia produktov a potravín rastlinného pôvodu 5.Mikrobiológia…