Pšenková Martina a Toman Róbert
Xenobiotiká v mlieku a mliečnych produktoch prežúvavcov z rôznych oblastí Slovenska
Mlieko predstavuje komplexnú potravinu, zabezpeþujúcu významné a dôležité živiny pre organizmus. Jeho prísun je významný, a to ako pre deti, rovnako aj pre dospelých. NezanedbateĐné množstvo výživných látok tvorí aj prítomnosť minerálnych, esenciálnych a stopových prvkov, ktoré sú pre zdravie þloveka nevyhnutné. Na druhej strane však mlieko môže byť aj zdrojom rôznych xenobiotík (toxické prvky, PCB, dioxíny, pesticídy a iné), prijatých pôsobením vonkajších vplyvov prostredia. Je dokázané, že pri dlhodobom príjme môžu byť aj nízke dávky toxických prvkov alebo ćalších xenobiotík zdraviu škodlivé, ale pozoruhodná je aj skutoþnosť, že esenciálne prvky, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné, môžu rovnako pôsobiť na organizmus toxicky.
Mlieko predstavuje komplexnú potravinu, zabezpeþujúcu významné a dôležité živiny pre organizmus. Jeho prísun je významný, a to ako pre deti, rovnako aj pre dospelých. NezanedbateĐné množstvo výživných látok tvorí aj prítomnosť minerálnych, esenciálnych a stopových prvkov, ktoré sú pre zdravie þloveka nevyhnutné. Na druhej strane však mlieko môže byť aj zdrojom rôznych xenobiotík (toxické prvky, PCB, dioxíny, pesticídy a iné), prijatých pôsobením vonkajších vplyvov prostredia. Je dokázané, že pri dlhodobom príjme môžu byť aj nízke dávky toxických prvkov alebo ćalších xenobiotík zdraviu škodlivé, ale pozoruhodná je aj skutoþnosť, že esenciálne prvky, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné, môžu rovnako pôsobiť na organizmus toxicky.
Jazyk | slovenský |
Vydavateľ | Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre |
Rok vydania | 2023 |
Počet strán | 69 |
Typ viazania | brožovaná |
Hmotnosť (g) | 136 g |
Rozmery (š-v-h) | 240x170 |
EAN | 9788055227054 |
Dodacia doba | nedostupné |