Výsledky vyhľadávania
Obsah: Riziká pri produkcii potravín 1.Riziká produkcie potravín a jej ochrana 2.Riziko - vymedzenie základných pojmov 3.Pôda ako riziko pri produkcii surovín a potravín rastlinného pôvodu 4.Voda ako potenciálne riziko pri produkcii potravín 5.Ovzdušie…
Vysokoškolská učebnica je voľným pokračovaním publikácie Choroby a škodcovia poľných plodín. Názov každej choroby a škodcu sa uvádza v slovenskom jazyku a v ďalších štyroch jazykoch (anglický, nemecky, česky a maďarsky). Kniha je doplnená farebnými obrázkami,…
Obsah tejto učebnice bol spracovaný na základe dlhoročných skúseností získaných v oblasti výučby fyziológie živočíchov na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. V jednotlivých kapitolách tejto učebnice sú zdôraznené interakcie hlavných systémov…
Autori predkladanú vysokoškolskú učebnicu zostavili, tak aby bola vhodnou študijnou pomôckou nielen pre študentov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, aleb aby bola vhodnou učebnou pomôckou aj na niektorých iných fakultách, ako aj pomôckou…
Obsah: 1.Organické hnojivá používané v poľnohospodárstve 2.Maštaľný hnoj 3.Hnojovica 4.Močovka 5.Hnojovka 6.Hydinový trus 7.Zelené hnojenie 8.Slama 9.Komposty 10.Sekundárne zdroje živín organického pôvodu používané na hnojenie 11.Ohodnocovanie organických…
Obsah: 1.Daňová propedeutika 2.Dane z príjmov 3.Miestne dane a daň z motorových vozidiel 4.Daň z pridanej hodnoty 5.Spotrebné dane 6.Správa daní a poplatkov Publikácia odráža stav zverejnených právnych predpisov k 1.5.2017, a to vrátane predpisov v legislatívnom…
Vysokoškolská učebnica je určená najmä pre študentov II. a III. stupňa vysokoškolského vzdelávania pre študijný program ,,biotechnológie", prípadne " aplikovaná biológia", môže však osloviť a pomôcť pochopiť niektoré princípy biotechnologických metód…
Obsah: 1.Úvod 2.Odpadové hospodárstvo 3.Komunálne odpady 4.Triedenie a spracovanie odpadov 5.Skládkovanie 6.Kompostovanie 7.Tepelné zneškodňovanie odpadov 8.Odvádzanie a čistenie odpadových vôd 9.Literatúra Cieľom publikácie je poskytnúť odborné vedomosti…
Obsah: 1.Priestorové plánovanie ako nástroj integrovaného manažmentu krajiny 2.GIS ako nástroj priestorového plánovania 3.Zdroje dát pre DMR 4.Tvorba digitálneho modelu reliéfu 5.Analýzy digitálneho modelu reliéfu 6.Hydrologické modelovanie 7.Charakteristiky…
Prehlbovanie a rozširovanie poznatkov o výskyte vody v určitej časti zemského povrchu neustále pokračuje, najmä v závislosti od intenzity ľudskej aktivity človeka v danom území.
Obsah: 1.Úvodné informácie 2.Relačný model 3.Dátové modelovanie a E-R diagram 4.Databázový návrh 5.Správa databáz 6.Implementácia databázového návrhu do systému Microsoft Access 7.Počítačová bezpečnosť a ochrana údajov
Obsah: 1.Ekosystém 2.Ovzdušie a ochrana ovzdušia 3.Pôda, znečistenie pôdy a technológia čistenia pôdy 4.Hydrosféra, kvalita vody, vlastnosti vody, technológie úpravy vody 5.Biosféra a biocykly 6.Biologický systém, toxikológia, mikrobiológia a epidemiológia…
Učebnica poskytuje súhrn poznatkov o vybraných strojových prvkoch a mechanizmoch z pohľadu ich dimenzovania a konštruovania. Predmet nadväzuje , zúročuje a technicky aplikuje vedomosti získané z príbuzných predmetov, čím sa stáva ich technickou nadstavbou…
Obsah: 1. Konzervovanie krmív silážovaním 2.Faktory ovplyvňujúce kvalitu silážneho fermentačného procesu 3.Konzervovanie vlhkého zrna 4.Nutričná charakteristika siláží 5.Hodnotenie kvality siláží 6.Konzervovanie krmív sušením 7.Nutričná charakteristika…
Metabolizmus je základným prejavom živých organizmov. Je prostriedkom na získavanie pre organizmus nevyhnutných živín nielen na prežitie, ale pri zvieratách aj na zachovaniepopuláciea z hľadiska potrieb človeka aj na produkciu , ktorá si často vyžaduje…
Učebnica je venovaná základným technikám aplikovaným pri príprave, analýze a selekcii genetický modifikovaných mikroorganizmov, rastlín a živočíchov.
Obsah: 1.Mikroorganizmy dôležité v potravinárstve 2.Faktory ovplyvňujúce rast mikroorganizmov v potravinách 3.Kontrola mikroorganizmov v potravinách - predlžovanie trvanlivosti potravín 4.Mikrobiológia produktov a potravín rastlinného pôvodu 5.Mikrobiológia…
Vedomosti o pôde patria medzi základné potreby ľudstva a najmä jeho mocenských štruktúr. Pri ochrane a správnom využívaní pôdy sa musia angažovať aj medzzinárodné organizácie a nadnárodné spoločenstvá. Vysokoškolská učebnica je určená na prírodovedne,…
Učebnica je určená predovšetkým pre študentov FZKI SPU v Nitre, pre študijný odbor krajinné inžinierstvo, pozemkové úpravy a GIS, vodné hospodárstvo krajiny. Učebnica poskytuje študentovi potrebné základy z technológie pestovania poľných plodín, zeleniny,…
Cieľom učebnice je poskytnúť základné innformácie týkajúce sa možností riadenia pohonov používaných v priemyselných prevádzkách. Učebnica je rozdelená do siedmich základnych kapitol. V prvej kapitole sú uvedené základné pojmy mechatroniky. Druhá kapitola…
Obsah: 1.Úvod 2.Význam chovu ošípaných 3.Pôvod ošípaných 4.Plemená ošípaných 5.Zošľachťovací proces v chove ošípaných a jeho smerovanie 6.Základné produkty ošípaných 7.Rozmnožovací proces v chove ošípaných 8.Výkrm ošípaných - konečná fáza produkcie 9.Porážka…
Učebnica môže byť využitá pri modernizácii a skvalitnení vzdelávania v poľnohospodárskej praxi, pri tvorbe koncepcií a projektov poľnohospodárskeho zamerania, realizácii praktického chovu a šľachtenia hospodárskych zvierat na úrovni podniku, na produkciu…
Vysokoškolská učebnica je určená pre študentov jednotlivých programov Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov a pre študentov Fakulty biotechnológií a potravinárstva s možnosťou využitia aj v rámci ostatných fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.…
Vysokoškolská učebnica poskytuje prehľad o geneticky modifikovaných organizmoch (GMO) vo vzťahu k zdraviu človeka a k životnému prostrediu. Učebnica je rozdelená do 11 kapitol a súčasťou každej kapitoly je stručný prehľad odborných výrazov, kontrolné…
Vysokoľkolská učebnice poskytuje študentom komplexný prehľad súčasných poznatkov o chemickom zložení potravinových surovín a potravín, o ich biochemických a mikrobiologických vlastnostiach, ako aj o významných chemických reakciách, ktoré prebiehajú v…
V učebnici sú zhrnuté najdôležitejšie poznatky o chove psov a ich najfrekventovanejších chorobách. Keďže doteraz nebola pre študentov zaujímajúcich sa o túto problematiku dostupná ucelená učebná pomôcka mala by táto učebnica prispieť k vypleneniu existujúceho…
Učebnica je určená predovšetkým študentom a doktorandom Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a študentom iných vysokých škôl v SR, ktorí majú…
Vysokoškolská učebnica ponúka komplexný pohľad na uplatňovanie hygienických zásad v stravovacích prevádzkach. Rozvíja flexibilitu jednotlivcov s ohľadom na stále rastúce požiadavky gastronomickej praxe. Rozvoj profesionálnej osobnosti je podporovaný…